Fundadore Travels - Italie Vakanties

Matera en de grotkerken - Rondreis Basilicata

Dag 1

Aankomst in Matera (op eigen gelegenheid of transfer vanaf de luchthaven Bari). Check-in bij Locanda di San Martino of in een B&B in Matera.

Dag 2

Na het ontbijt ontmoeting met de (Engelstalige) gids, voor een stadswandeling door Matera (halve dag). U bezoekt het lagere deel van de stad met de beroemde “Sassi”’ (grotwoningen) en het hoger gelegen deel, met paleizen, kerken en monumenten van de Middeleeuwen tot de Barok.

Lunch vrij. Diner in een lokaal restaurant.

Dag 3

Na het ontbijt haalt de gids u op voor een mooie wandeltocht naar de z.g. Chiese Rupestre: dit zijn vroegmiddeleeuwse grotkerken, die tussen de 8e en 12e eeuw rond Matera ontstonden; een aantal zijn versierd met mooie fresco’s, vaak met Byzantijnse kenmerken.

Picknicklunch onderweg. Diner in een lokaal restaurant.

Dag 4

Na het ontbijt einde van het arrangement, of aansluitend verlenging met het 4-daagse individuele fietsarrangement.

Fiets arrangement Dag 4 t/m 7

Na het uitchecken uit uw hotel of B&B in Matera ontmoet u onze vertegenwoordiger ter plaatse. Hij verstrekt de fietsen, kaarten, routeboek en geeft u in een introductie en tips voor het fietsprogramma. Uw bagage wordt voor u vervoerd.

Vervolgens fietst u zuidwaarts (ca. 25 km., licht tot gematigd terrein) naar de Agriturismo Orto di Lucania, waar eigenaresse Cinzia u opwacht met een heerlijk diner.

U verblijft 3 nachten in de Agriturismo Orto di Lucania, een mooi terrein met zwembad. Op dag 5 en 6 kunt u fietstochten maken, bijvoorbeeld naar de Jonische kust (25 km., licht terrein), waar u de opgravingen naar de oude Griekse stad Metapontum kunt bezoeken en aansluitend relaxen op het brede zandstrand.

Wie niet opziet tegen een stevige klim kan naar het oude stadje Montescaglioso fietsen en de prachtige Benedictijner abdij bezoeken. Ook is er een mooie route rond het San Giuliano-meer, bekend om de bijzondere flora en fauna. Info voor de fietstochten ontvangt u ter plaatse.

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Tips

- Voeg het fietsarrangement en/ of autohuur toe via "Extra opties".

Vraag een reisvoorstel op maat aan als u:
- de reis wilt aanpassen en/ of uitbreiden.
- met kinderen reist of in een andere kamer wilt verblijven dan is aangegeven.

Hotel Locanda di San Martino

Ligging

Slapen in een eeuwenoude grot: Ik was op zoek naar een hotel kamer en ik belandde in een reis door de tijd. Midden in de Sassi (de door de UNESCO tot werelderfgoed benoemde gerestaureerde grotwoningen van Matera) en op 100 meter van de San Martino kerk, bevindt zich dit charmante en bijzondere hotel. La Locanda di San Martino is gevestigd in een rotsgewelf en de oorspronkelijke vorm is mooi behouden gebleven, met stenen muren, gewelfde plafonds, verbonden door gangen en trappetjes. Maar het is ook een grottenhotel met een lift. Er zijn 33 kamers, sober maar goed en smaakvol ingericht. Vanaf de terrassen op verschillende niveaus heeft u een mooi uitzicht op Matera; links, rechts, boven en onder, overal ziet u stenen huisjes. Bij aankomst en vertrek kunt u bij het hotel de auto in- en uitladen, houdt u er rekening mee dat het niet mogelijk is om te parkeren in het historische “Sassi” gebied. Het hotel personeel zal u informeren over het dichtstbijzijnde gratis parkeerterrein buiten de Sassi, of u kunt tegen betaling parkeren in een bewaakte garage. Een bijzonderheid is het Thermae wellness centrum in het souterrain, met overdekt zwembad(je). Het is een eerbetoon aan de traditie van de Romeinse Thermae en gewijd aan de mythe van de slangen godin Medusa, symbool voor de natuurlijke cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte. Het is een grappig gezicht om te baden zoals de Romeinen, met een gekleurde badmuts op. Kortom, logeren in hartje Sassi in oeroude grotten die van schuilplaats naar woningen zijn geëvolueerd, met alle comfort van de 21e eeuw, is absoluut een originele en unieke ervaring.

Agriturismo Orto di Lucania

Ligging

Zeer verzorgde agriturismo in het zuiden van de Basilicata, tussen Matera en de Jonische zee. Het ligt op een groot en rustig terrein, te midden van boomgaarden. De persoonlijke toewijding van eigenaresse Cinzia is duidelijk merkbaar; haar agriturismo staat al generaties bekend om de uitstekende producten en in het restaurant wordt heerlijk gekookt. Met de B&B formule verblijft u in een gastenkamer met douche/toilet op basis van logies/ontbijt. Daarnaast zijn er een aantal ruime, goed ingerichte appartementen op de begane grond met veranda. Er is een royaal zwembad met ligstoelen; in de grote tuin met speelveld hebben ook kinderen de ruimte. Vanaf het terrein heeft u een mooi uitzicht op de omringende heuvels en het stadje Montescaglioso, met een Middeleeuwse dorpskern en Benedictijner klooster. Op 10 km. ligt de indrukwekkende grotstad Matera, op een half uur rijden de opgravingen en het archeologisch museum van Metaponto (een belangrijke Griekse kolonie in de Oudheid) en de zandstranden van de Jonische kust. De omgeving leent zich uitstekend voor fietstochten (mountainbikes zijn bij de agriturismo te huur). U kunt uitstapjes maken naar de oude stad Taranto of het natuurpark Pollino.
Agriturismo-Orto-di-Lucania,Hotel-Locanda-di-San-Martino-
basilicata

Basilicata

Een ongerepte, tijdloze en vooral fascinerende streek is de zuidelijk gelegen regio Basilicata. De inwoners worden Lucani genoemd, wat nog afkomstig is uit de 9e en 10e eeuw. Het gebied heette indertijd nog Lucania en viel onder Byzanthijnse overheersing.

De hoofdstad van deze regio is Matera met haar stenen, ofwel Sassi, als grootste trekker. Dit zijn prehistorische grotten die, bizar genoeg, bewoond zijn gebleven tot 1950. Nu is het een door Unesco beschermd cultuurmonument geworden met galeries en eethuisjes. Matera werd door Mel Gibson als filmdecor gebruikt voor de The Passion waarin de stad fungeert als Jeruzalem.

Rond het vulkanische Vulture-gebergte vindt u de kastelen van Melfi en Venosa, gebouwd in opdracht van de 13e eeuwse vorst Frederik II. Het imposante Pollino-bergmassief maakt het reizen naar deze regio zeer de moeite waard.

Varkensvlees, worst (lucanica!), pasta en pepers bepalen de plaatselijke keuken. Aglianico is op wijngebied terecht de trots van de omgeving.

U kunt reizen naar Basilicata prima combineren met Calabrië, Campanië en Apulië.

Bijkomende kosten

Exclusief EUR 35,- reserveringskosten en EUR 2,50 calamiteitenfonds per boeking. Eventuele toeristenbelasting moet direct bij de accommodatie(s) betaald worden.


Inbegrepen

- 3 hotelovernachtingen in 2-pk inclusief ontbijt
- stadswandeling Matera o.l.v. Engelstalige gids
- wandeling naar de Grotkerken rond Matera o.l.v. Engelstalige gids, inclusief picknicklunch
- 2 x diner in een lokaal restaurant
Ontdek het unieke cultuurgoed van Matera, de "sassi' en de vroegmiddeleeuwse grotkerken met ons speciale arrangement.

U verblijft 3 nachten in Matera, in het sfeervolle en bijzondere hotel Locanda di San Martino, midden in de “Sassi”. O.l.v. een privé gids leert u de stad en haar bijzondere omgeving kennen.

Na het verblijf in Matera kunt u de reis verlengen met een 4-daags individueel fietsarrangement. U logeert op een agriturismo, een unieke ervaring om de echte Zuid- Italiaanse gastvrijheid en keuken te leren kennen!

Voor meer informatie over het fietsarrangement gaat u naar "Extra Opties".

Maatwerk:
Fundadore Travels maakt uw reis graag op maat. Indien u korter/langer wilt verblijven in deze accommodatie of deze accommodatie wenst te combineren met een andere accommodatie uit ons aanbod, vraagt u dan een reisvoorstel op. Ook indien u vluchten, autohuur of andere reiselementen wilt toevoegen aan uw reis bent u bij ons aan het juiste adres.
Dit was prima, hotel Locanda de San Martino zeer sfeervol!
— Kees en Mirjam van den Dungen, Heemstede

2016 Style in Travel

Style in Travel
Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen Stichting Garantiefonds Reisgelden Calamiteitenfonds Reizen Greenseat - CO2 Compensatie